poniedziałek, 1 czerwca 2015

Knedle z truskawkami i czekoladową nutą


Knedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha.Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież można podawać je różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego moc czekolady i mmmm....jest pysznie.Knedle wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany.
  Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :)

KNEDLE z TRUSKAWKAMI 
w SOSIE CZEKOLADOWYM


Składniki:

knedle:
1/2 kg ziemniaków
200 g sera białego
ok. 1 szklanki mąki
1 jajko
1 szczypta soli 
dodatki:
1/2 kg truskawek 
1/2 tabliczki czekolady mlecznej

sos:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30%

  
Przygotowanie:

knedle:
Ziemniaki obieramy i gotujemy.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

sos: 
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia składników.

Ugotowane knedle polewamy czekoladą,opcjonalnie można posypać czekoladą startą  na drobnych oczkach tarki.
 











Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz: