Chia można pokochać albo zaliczyć do grupy produktów, których nigdy więcej się nie weźmie do ust. Ja należę do tej pierwszej grupy,dlatego robię z tymi nasionkami różne kombinacje smakowe. Poprzednio pokazałam wam wersję czekoladową, a tym razem połączyłam kawę i praliny nadziewane masłem orzechowym. Smak kawy, czekolady i lekko słonawy posmak masła orzechowego rewelacyjnie łączą się w tym pudding. Taki pudding można zjeść zarówno na deser albo jako słodkie śniadanie.
PUDDING CHIA z KAWĄ i PRALINKAMI
Składniki:
3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
2 szklanki gotowej kawy na zimno (do kupienia w marketach)
garść płatków migdałowych
2-3 pralinki z masłem orzechowym (np.typu Reese's)
Przygotowanie:
Nasiona chia wsypujemy do kawy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do wchłonięcia płynu. Powstanie galaretkowaty pudding. Pudding posypujemy pokruszonymi pralinkami oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Dziękujemy za fantastyczną inspirację śniadaniowo-deserową :) https://www.facebook.com/solipieprz/posts/636580783144061
OdpowiedzUsuń