środa, 3 czerwca 2015

Pudding jaglany z czekoladą i borówkami


Pudding to chyba najpopularniejszy deser Wielkiej Brytanii. Angielski pudding najbardziej kojarzy mi się z deserem zrobionym z pieczywa tostowego albo chałki. U nas się przyjęło nazywać tak desery o konsystencji budyniowej.  Puddingi robi się z ryżu, kaszy manny, czekolady i jajek, nasion chia (moja wersja chia). A dzisiaj na blogu wersja z kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady i borówek amerykańskich.

PUDDING JAGLANY z CZEKOLADĄ i BORÓWKAMI

Składniki:
(2 małe porcje)
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 opakowanie herbatników
1 tabliczka czekolady mlecznej
100 g borówek amerykańskich
2 łyżki miodu 
cukier lub ekstrakt waniliowy
1/2 szklanki mleka
 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie,a potem gotujemy. 
Do ugotowanej,lekko przestudzonej kaszy dodajemy miód, cukier waniliowy oraz mleko i miksujemy blenderem na mus. 
Czekoladę mleczną trzemy na tarce o małych oczkach (opcjonalnie można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). 
Herbatniki bardzo drobno kruszymy.

Do pucharków lub miseczek nakładamy borówki,na nie warstwę musu z kaszy jaglanej. 
Mus posypujemy warstwą pokruszonych herbatników,które przykrywamy startą lub rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie układamy ponownie borówki, mus jaglany i jeszcze raz czekoladę.
 








1 komentarz: