Baklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać.
BAKLAVA
(forma25x30)
1,5 opakowania ciasta filo
3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
150 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
1/2 posiekanych pistacji
syrop:
3/4 szklanki miodu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i cynamon.
Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.
Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.
Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.
Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić przed wstawieniem ciasta do piekarnika,ponieważ po upieczeniu ciasto się będzie łamało.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut.
Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci.
syrop:
Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.
Syrop zestawiamy z ognia i studzimy.
Uwielbiam, chociaż sama nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuń