"Uwaga, uwaga konkurs..." Po mojej ostatniej wygranej (upragniony robot planetarny Boscha) hasło to zadziałało jak lep na muchy. Postanowiłam znowu spróbować swoich sił w kolejnym konkursie, tym bardziej, że zadanie było nie skomplikowane. Niestety tym razem się nie udało, ale za to na moim stole pojawiły się pyszne zakręcone i chrupiące bułki, które z przyjemnością zjadłyśmy na śniadanie.
ZAKRĘCONE BUŁKI KRAKOWSKIE
Składniki:
1/2 kg mąki
1 żółtko
100 ml mleka
25 g masła
3/4 szkl ciepłej wody
20 g drożdży
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 plastry kiełbasy krakowskiej
ewentualnie sezam do posypania
jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody dodając cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować .
Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej do miski mąki połączonej z żółtkiem, rozpuszczonym
przestudzonym masłem, mlekiem oraz szczyptą
soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia,
przykryte ścierką na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy kroimy w pasy zostawiając nie przecięty koniec ciasta. Ponacinany placek zwijamy w rulon (wszystkie paski jednocześnie), zaczynając od ponacinanej strony do całego brzegu. Zaplatamy brzegi takiego rulonu aby powstała okrągła bułka.
Mniej skomplikowana metoda: podzielić ciasto na małe kulki, wyjdą zwykłe okrągłe bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce w dużych
odstępach i odstawiamy ponownie na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na koniec posypujemy je pokrojone w drobna kostkę kiełbasą krakowską, smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać
dodatkowo ziołami lub sezamem) i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach
Bułki wyglądają ciekawie, przydałaby się zdjęciowa instrukcja jak je zawinąć. :)
OdpowiedzUsuńMusze je zrobic, chlopakom na bank posmakuja ;)
OdpowiedzUsuńtakie domowe są najlepsze, też mam nadzieje,że będą Wam smakowały
UsuńMonika gdyby nie chciało Ci się robić "wywijasków" możesz spróbować tradycyjnie tu jest moja instrukcja w wersji z mozzarellą
Usuńhttp://www.doradcasmaku.pl/przepis/336851/buleczki-z-niespodzianka.html