poniedziałek, 24 listopada 2014

Śniadaniowe bułki krakowskie


"Uwaga, uwaga konkurs..." Po mojej ostatniej wygranej (upragniony robot planetarny Boscha)  hasło to zadziałało jak lep na muchy. Postanowiłam znowu spróbować swoich sił w kolejnym konkursie, tym bardziej, że zadanie było nie skomplikowane. Niestety tym razem się nie udało, ale za to na moim stole pojawiły się pyszne zakręcone i chrupiące bułki, które z przyjemnością zjadłyśmy na śniadanie.


ZAKRĘCONE  BUŁKI KRAKOWSKIE





Składniki:

1/2 kg mąki
1 żółtko
100 ml mleka
25 g masła
3/4 szkl ciepłej wody
20 g drożdży
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 plastry kiełbasy krakowskiej
ewentualnie sezam do posypania 
jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody dodając cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować .

Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej do miski mąki połączonej z żółtkiem, rozpuszczonym przestudzonym masłem, mlekiem oraz szczyptą soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ścierką na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy kroimy w pasy zostawiając nie przecięty koniec ciasta. Ponacinany placek zwijamy w rulon (wszystkie paski jednocześnie),  zaczynając od ponacinanej strony do całego brzegu. Zaplatamy brzegi takiego rulonu aby powstała okrągła bułka. 

Mniej skomplikowana metoda: podzielić ciasto na małe kulki, wyjdą zwykłe okrągłe bułeczki.

Bułeczki układamy na blaszce w dużych odstępach i odstawiamy ponownie na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Na koniec posypujemy je pokrojone w drobna kostkę kiełbasą krakowską, smarujemy roztrzepanym jajkiem  (można posypać dodatkowo ziołami lub sezamem) i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach

Smacznego :)








4 komentarze:

  1. Bułki wyglądają ciekawie, przydałaby się zdjęciowa instrukcja jak je zawinąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze je zrobic, chlopakom na bank posmakuja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie domowe są najlepsze, też mam nadzieje,że będą Wam smakowały

      Usuń
    2. Monika gdyby nie chciało Ci się robić "wywijasków" możesz spróbować tradycyjnie tu jest moja instrukcja w wersji z mozzarellą
      http://www.doradcasmaku.pl/przepis/336851/buleczki-z-niespodzianka.html

      Usuń