Kto uwielbia karmel, kajmak i krówki ręka (a właściwie powinnam napisać łyżeczka) do góry. Mam dla Was coś bardzo pysznego, a za razem prostego i szybkiego , bo taki powinien być weekendowy deser. Mimo,że musimy zrobić do tego ciasta, aż 2 masy jest banalnie proste, a wykonanie nie zajmuje,aż tak wiele czasu jakby się mogło nam wydawać.
CIASTO KRÓWKOWE Z BATONIKAMI LION
(na formę 20x30 cm)
4 opakowania herbatników "Petit"
1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
1 czekolada gorzka
masa kremowa:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
2 łyżki masy krówkowej
2 łyżki cukru pudru
3 batoniki lion
masa śmietankowa:
500 ml śmietany 36%
2 fixy do śmietany
2 łyżki cukru pudru
Warstwa herbatnikowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | herbatników typu Petit Beurre |
masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu) |
Krem kajmakowy z batonikami:
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
masy kajmakowej | |
cukru pudru | |
standardowe batoniki Lion |
Masa śmietanowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
śmietan-fixy | |
cukru pudru |
Wierzch:
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach |
Warstwa herbatnikowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | herbatników typu Petit Beurre |
masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu) |
Krem kajmakowy z batonikami:
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
masy kajmakowej | |
cukru pudru | |
standardowe batoniki Lion |
Masa śmietanowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
śmietan-fixy | |
cukru pudru |
Wierzch:
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach |
Warstwa herbatnikowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
450 g | herbatników typu Petit Beurre |
masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu) |
Krem kajmakowy z batonikami:
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
masy kajmakowej | |
cukru pudru | |
standardowe batoniki Lion |
Masa śmietanowa:
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
śmietan-fixy | |
cukru pudru |
Wierzch:
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach |
Herbatniki rozkładamy na dnie formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ( zostawiamy 2 łyżki do masy z lionami). Na masie układamy drugą warstwę herbatników.
Przygotowujemy masę z batonikami:
Mascarpone ubijamy ze śmietaną, dodajemy cukier i 2 łyżki masy krówkowej. Całość miksujemy. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę batoniki lion. Całą masę układamy na herbatnikach i przykrywamy kolejnymi ciastkami.
Na tą warstwę ciasteczek dajemy ubitą na sztywno masę śmietanową (ubijamy śmietanę z fiksami i cukrem pudrem).
Na warstwę śmietany ścieramy na małych oczkach taki czekoladę.
Odstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy stężały a herbatniki zmiękły
(ten pyszny przepis znalazłam na Słodkich Fantazjach)
Niesamowite warstwy! Musiało bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńtak, bosko rozpływało się w ustach :)
UsuńJadłbym
OdpowiedzUsuńObłędnie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPewnie bardzo pyszne to ciacho. Szykuje się na zrobienie tego cudeńka.
OdpowiedzUsuńTylko napewno jest strasznie słodkie. Polecam Wam przepis na rafaello z mojego przepisu rewelacja.
szkoda,że wpis anonimowy i nie podaje odnośnika gdzie szukać tego rewelacyjnego rafaello
UsuńBardzo ciekawy przepis i pysznie się prezentuje porywam kawałeczek zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń