"Chocolate doesn't ask silly questions chocolate undestands"
dlatego jest dobrym lekarstwem na jesienną depresję ...i nie tylko na nią.
I tak wiem , wiem kochane, że od czekolady się rośnie (tylko nie wzwyż a szerz ;) ), ale listopad jest jedynym miesiącem kiedy bez wyrzutów sumienia pozwalam sobie na czekoladowe szaleństwo. Wszechobecna szarość za oknem działa na mnie depresyjnie, a czekolada potrafi zmienić ten stan. Nie bez powodu się mówi że podnosi poziom hormonów szczęścia. No i podobno pomaga usunąć stres i
napięcie, co też przekłada się na dobrą energię i lepsze
samopoczucie, a więc to coś jak najbardziej dla mnie :)
CIASTO CZEKOLADOWE
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
(na formę 24 cm)
(na formę 24 cm)
ciasto:
125 g mąki
125 g cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki mleka
125 g margaryny
nadzienie:
150 ml śmietany 30%
1 czekolada biała
wierzch:
2 czekolady gorzkie
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
ciasto:
ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i kakao.
Do składników suchych wbijamy jajka , dodajemy mleko oraz margarynę i miksujemy na gładką masę.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem- jeśli patyk , który wbijemy w ciasto będzie suchy można wyjąć ciast. W przypadku gdy zostanie na nim lepka masa musimy podpiec je jeszcze 10 minut).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 2 placki.
nadzienie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy czekoladę do miski wstawionej nad garnek z gotującą się wodą)
Śmietanę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej , wystudzonej czekolady. Miksujemy do połączenia ze śmietaną
Masą przekładamy wystudzone ciasto.
wierzch:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z rozpuszczoną czekoladą łączymy 2 łyżki śmietany.
Tak przygotowaną masą polewamy ciasto czekoladowe.
Dekorujemy według uznania
Do składników suchych wbijamy jajka , dodajemy mleko oraz margarynę i miksujemy na gładką masę.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem- jeśli patyk , który wbijemy w ciasto będzie suchy można wyjąć ciast. W przypadku gdy zostanie na nim lepka masa musimy podpiec je jeszcze 10 minut).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 2 placki.
nadzienie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy czekoladę do miski wstawionej nad garnek z gotującą się wodą)
Śmietanę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej , wystudzonej czekolady. Miksujemy do połączenia ze śmietaną
Masą przekładamy wystudzone ciasto.
wierzch:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z rozpuszczoną czekoladą łączymy 2 łyżki śmietany.
Tak przygotowaną masą polewamy ciasto czekoladowe.
Dekorujemy według uznania
Pyszny, i ten krem, mmm :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie i smakowicie. Już samo patrzenie poprawiło mi humor :)
OdpowiedzUsuń