niedziela, 9 listopada 2014

Revani - aromatyczne popołudnie po turecku




Jesienna szarość zawładnęła światem, a mimo to, jak na listopad,  jest ciepło. Warto to  było wykorzystać i ruszyć na nieśpieszny spacer do lasu, posłuchać kojących szmerów lasu i szelestu suchych liści pod nogami. Dzisiejszy dzień pozwolił mi nie tylko się dotlenić, ale i odetchnąć. A po powrocie do domu do gorącej herbaty zjadłam słodkie, pachnące pomarańczami, tureckie ciasto Revani. 
Ciasto które,mimo że pochodzi z kraju kojarzącego się z ciepłym klimatem, jest idealne na jesień.


REVANI 
(tureckie ciasto z kaszą manną)




Składniki:
(na formę 24 cm)

ciasto:
200 g masła
120 g cukru
120 g mąki
140 g kaszy manny 
6 jajek
1 cukier waniliowy 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki płatków migdałowych

poncz:
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z limonki
250 g cukru
2 łyżki Metaxy
1/2 szkl wody

Przygotowanie:

 Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na jednolitą masę. Miksujemy dalej dodając składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy do masy sok i skórkę z pomarańczy.  
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do zmiksowanej mas, mieszamy delikatnie łyżką.
Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50 minut  

Gdy ciasto się piecze robimy poncz do nasączenia ciasta. 

Sok z cytryny i limonki podgrzewamy z cukrem i rumem dodając trochę wody (około 1/2 szklanki).
 
W cieście po wyjęciu z piekarnika musimy patyczkiem zrobić dziurki, a następnie nasączyć ciasto ponczem. Ciasto nasączamy kiedy jest jeszcze ciepłe. 


 



2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie jest, polecam wypróbowanie :)do tego jest wilgotne i bardzo aromatyczne

      Usuń