Jak dla mnie nie ma sezonu truskawkowego bez tarty z truskawkami. Poza biszkoptem z truskawkami i galaretką, za którym raczej nie szaleję, jest to chyba taki klasyczny letni deser, który bardzo lubię i kojarzy mi się bardzo wakacyjnie. Jest lekki , kremowy i ma się ochotę na jedzenie jej coraz więcej i więcej.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM
Składniki:
(na formę 24 cm)
truskawki
płatki migdałowe
galaretka truskawkowa
ciasto:
250 g mąki
100 gcukru
100 g margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajka
Krem pâtissier :
cukier waniliowy
1 szkl mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 margaryny
2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto:
Ze podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 1,2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy fasole albo kulki do pieczenia aby ciast zbyt nie urosło.
Pieczemy około 15-20 min. w 180 stopniach
Krem:
W garnku podgrzewamy przez kilka minut mleko razem z cukrem waniliowym. 2 żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dosypując podczas mieszania mąkę, następnie powoli dolewamy gorące mleko i mieszamy. Krem przelewamy do garnka i gotujemy jeszcze przez minutę ciągle mieszając do uzyskania gęstego kremu. Na końcu po zdjęci kremu z ognia dodajemy margarynę , mieszając aby się rozpuściła w kremie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem oraz truskawki układamy na cieście dekorujemy płatkami migdałowymi , opcjonalnie polewamy galaretką truskawkową i odstawiamy na około 2 godz.
z wielką chęcią wprosiłabym się na niedzielną kawkę z kawałeczkiem takiej tarty.. :)
OdpowiedzUsuńżałuję, że jesteście tak daleko bo z wielką przyjemnością bym Was gościła na tej kawie
Usuń