Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam w majowej "Kuchni". Bardzo lubię sezam, więc od razu trafiły na listę rzeczy do szybkiego zrobienia. W dosłownym tego słowa znaczeniu, bo rzeczywiście szybko się je przygotowuje. Są bardzo proste, nie wyszukane, idealne do porannej herbaty na drugie śniadanie.
Składniki:
100 g masła
1/2 szkl cukru
zapach waniliowy
1 jajko
1,5 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl sezamu
szczypta cynamonu i imbiru
szczypta soli
100 g masła
1/2 szkl cukru
zapach waniliowy
1 jajko
1,5 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl sezamu
szczypta cynamonu i imbiru
szczypta soli
Przygotowanie:
Ze składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Z ciast turlamy kulki ,spłaszczamy je trochę i obtaczamy w sezamie i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.
Ze składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Z ciast turlamy kulki ,spłaszczamy je trochę i obtaczamy w sezamie i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.
Uwielbiam sezam ;D
OdpowiedzUsuńzjadłabym:)
OdpowiedzUsuń