Dzisiaj kolejne danie z cyklu podróży kulinarnych po Azji. A będzie to danie z woka z makaronem won ton, chociaż z ryżem też będzie smakowało świetnie.
KURCZAK Z PIECZARKAMI I PĘDAMI BAMBUSA
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku,
1/2 szkl pędów bambusa
5 pieczarek
1 łyżka stołowa sosu
sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl bulionu lub wody
1 łyżka mąki rozmieszana
z 2 łyżkami wody
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W woku podsmażamy na oleju kokosowym lub zwykłym pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie mieszamy i dodajemy sos sojowy, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.
Dla zaostrzenie smaku dodałam też odrobinę past curry (dodajemy opcjonalnie)
W woku podsmażamy na oleju kokosowym lub zwykłym pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie mieszamy i dodajemy sos sojowy, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.
Dla zaostrzenie smaku dodałam też odrobinę past curry (dodajemy opcjonalnie)
Na końcu dodajemy mąkę rozmieszaną z
wodą i podsmażać jeszcze chwilkę i przyprawiamy pieprzem.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Makaron najlepiej wymieszać z gotowym daniem i podsmażyć
(na zdjęciach nie usmażony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz