Sambal oelek to sos indonezyjski wykonany z papryczek chilli, jest mega ostry w smaku, wywołuje dosłownie pożar na języku. Jeśli nie jesteście wielbicielami dań w wersji HOT, a nawet verry HOT nie próbujcie robić tego dania sami ;) wygląda niewinnie , ale jest diabelsko piekące.
KURCZAK SAMBAL OELEK
Składniki:
2 ,3 udka z kurczaka
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej kokosowy
kawałek imbiru
1-1,5 łyżeczki sosu sambal oelek
3/4 słoiczka koncentratu Pudliszki
3/4 szkl. wody
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
2,3 liście kafiru
szczypta cukru
Przygotowanie:
Udka nacieramy solą,pieprzem i mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), odstawiamy na 3,4 godziny do lodówki. Po tym czasie udka obsmażamy lub pieczemy w piekarniku.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Na oddzielnej patelni lub w garnku podsmażamy na oleju kokosowym pozostałe 2 ząbki czosnku oraz starty imbir.
Po chwili dodajemy sambal oelek i koncentrat pomidorowy, a następnie wodę (lub bulion drobiowy) i dodajemy sos sojowy oraz ocet ryżowy. Mieszamy dokładnie i dalej gotujemy.
No i prawie na koniec dodajemy sok z cytryny i liście kafiru. Jeśli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru (opcjonalnie)
Podsmażonego lub upieczonego kurczaka obieramy ze skórki i dodajemy do ciągle gotującego się sosu (można pokroić całość mięsa na kawałki). Mieszamy, aby kurczak dokładnie pokrył się sosem.
Jeśli chodzi o sambal oelek to moja ulubiony sos mniam
OdpowiedzUsuń