Orzeszki to ciasteczka królujące w lat 80-tych, które zapewne wszyscy urodzenia w tamtych czasach pamiętają. Mam wrażenie,że zniknęły z naszych stołów na długi czas, a teraz przeżywają swój renesans. Powróciły w nieco odświeżonej formie, z różnymi nadzieniami w środku.
ORZESZKI
Składniki:
ciasto:100 g cukru
250 g masła
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
krem:
serek mascarpone
1/3 szkl mąki migdałowej
1/3 szkl cukru pudru
opcjonalnie 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciastka:
Wszystkie składniki zagniatamy jak kruche ciasto, wkładamy do lodówki (nie jest to konieczne - lecz ułatwi formowanie kulek).
Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe od wiśni i układamy na rozgrzanej i posmarowanej olejem specjalnej patelni do orzeszków.
Krem:
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mąkę migdałową. Do części możemy dodać kakao albo zamiast mąki migdałowej pokruszone ulubione orzechy.
Można też użyć Nutelli
Wystudzone ciastka napełniamy kremem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz