czwartek, 12 czerwca 2014

Eskalopki a'la Caprese


Po czymś słodkim czas na kawał mięcha. No nie do końca taki kawał :) raczej kawałeczek, ale za to w jakiej formie...Spróbujcie polędwiczek zapiekanych z mozzarellą i  pomidorami na lekkim sosie .

ESKALOPKI a'la CAPRESE


Składniki:

polędwica wieprzowa
mozzarella
pomidor
sól i pieprz
czosnek
sos:
pomidory w puszce
papryka czerwona
koncentrat pomidorowy Pudliszki
czosnek
sól
pieprz
bazylia suszona i oregano

Przygotowanie: 

Polędwiczki nacieramy sola i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i obsmażamy na patelni z każdej strony. Kiedy polędwiczka będzie obsmażona na patelnię wlewamy trochę wody aby mięso lekko poddusić.
Gdy zmięknie kroimy je na plastry grubości około 1,5 cm, układamy w naczyniu żaroodpornym na dno , którego wlewamy wcześniej przygotowany sos (patrz poniżej) . Na mięsie układamy po plasterku mozzarelli i pomidora. 
Zapiekamy w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach. 

Sos pomidorowy do naszych eskalopek przygotowujemy na oddzielnej patelni lub w garnku.
Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z czosnkiem. Jeśli soku z pomidorów będzie za mało lub szybko wyparuje dolewamy wodę. Kiedy papryka będzie już miękka  miksujemy wszystko blenderem, a następnie dodajemy 1/2 słoiczka  koncentratu pomidorowego. Mieszamy , podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą , pieprzem, bazylią i oregano.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz