Po tylu słodkościach, które ostatnio serwowałam na blogu czas na odmianę i jesienną rozgrzewkę zapiekankową. Jesień i nadchodząca zima to dobry czas na różnego rodzaju zapiekanki warzywne, które można zrobić na szybki obiad albo kolację. W dzisiejszym przepisie połączenie warzyw z pierożkami tortellini. Jest smacznie i kolorowo.
ZAPIEKANKA Z TORTELLINI
Składniki:
150 g kolorowego tortellini (np.GustoBello Tortellini Tricolore al Prosciutto)
1 mała cukinia
1 papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2-3 boczniaki
180 ml śmietany 18%
100 g ser żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę oraz bocznikami kroimy w pióra. Paprykę i cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowane tortellini, śmietanę wymieszaną ze startym serem, szczyptą soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej.
Całość mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz