wtorek, 8 listopada 2022

Mus orzechowy z karmelowym popcornem

Słodko - słony, aksamitnie gładki , ale chrupiący.  Prosty, ale jednak wyjątkowy. Ten deser jest pełen pysznych przeciwności, ale z pewnością się nie rozczarujecie.

MUS ORZECHOWY Z POPCORNEM

Składniki:
(2 porcje)
mus:
120 g masła orzechowego
120 g śmietany 30%
150 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
popcorn:
20 g uprażonego popcornu
2 łyżki cukru
 1 łyżka śmietany 30%
1 łyża masła
 
Przygotowanie:
mus:
Masło orzechowe, serek mascarpone i cukier puder podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do momentu połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Krem studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzonym kremem orzechowym. Mus przekładamy do wysokich szklanek, odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. pół godziny. ( w tym czasie mus lekko zgęstnieje, zrobi się bardziej zwarty)
popcorn:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę, a potem masło. Mieszamy szybko, aby powstał karmelowy sos. Do sosu wrzucamy uprażoną kukurydzę, mieszamy. Kukurydzę w karmelu studzimy.
Przed podaniem musu  do szklanek wkładamy kilka popcornów.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz