wtorek, 6 grudnia 2022

Ciasto neapolitanka

Ciasto neapolitanka to ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem. Dzisiaj przepis zapomniany, chociaż w przeszłości dość często wykorzystywany. To ciasto można było znaleźć praktycznie w każdej cukierni, teraz niestety trochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre.

CIASTO NEAPOLITANKA

Składniki:
ciasto:
5 jajek
200 g cukru
220 g mąki
100 g roztopionego masła
90 g  śmietany 18%
8 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo do ciasta ciemnego:
20 g kakao
1 łyżka śmietany 18%
masa czekoladowa:
2 czekolady gorzkie 64%
100 ml śmietany 18%
120 ml śmietany 30%
95 g glukozy
2 łyżki ciemnego rumu
nasączenie/poncz:
150 ml wody
50 g cukru
30 ml rumu
 
Przygotowanie:
biszkopt jasny:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło. Do masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy śmietanę. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta przelewamy do formy 20x30 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Upieczone ciasto studzimy, a później kroimy na dwie równe części.
biszkopt ciemny:
1/3 ciasta jasnego mieszamy z kakao oraz łyżką śmietany. Ciasto przelewamy do formy 10 x 30 cm i pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. (do suchego patyczka)
krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy glukozę i rum. Odstawiamy do wystygnięcia. 
poncz: 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy rum, studzimy.
 
Złożenie:
Pierwszą cześć jasnego ciasta skrapiamy dość obficie ponczem, smarujemy połową kremu. Na kremie układamy ciasto ciemne, które także skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Krem przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta. 
Ciasto polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną białą czekoladą.
 



1 komentarz: