sobota, 19 listopada 2022

Ciasto obłędnie korzenne

Kardamon, cynamon, imbir, anyż i pomarańcza to kwintesencja tego obłędnego ciasta, które osłodzi wam chłodne jesienne popołudnie. Dodaj do tego filiżankę gorącej herbaty i otul się korzennym aromatem jesieni. 

CIASTO OBŁĘDNIE KORZENNE

Składniki:
150 g mąki
2 jajka
125 ml mleka/napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego
100 g miodu gryczanego
75 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 cynamonu
6 ziaren z gwiazdek anyżu
5-6 ziaren kardamonu 
5 goździków
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
 
Przygotowanie:
Brązowy cukier z ziarnami kardamonu (bez wierzchnich skorupek), ziarnami anyżu (bez twardej "gwiazdkowej" otoczki) i goździkami miksujemy na puder używając młynka lub blendera. Do pudru dodajemy cynamon i imbir.
Aromatyczny puder dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia i skórki otartej z 1 pomarańczy..
W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko roślinne, miód, olej, ekstrakt waniliowy. 
Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy do otrzymania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do keksówki 12x 24 cm, pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz