Idealne danie na nieśpieszne śniadanie w długi listopadowy weekend - placuszki dyniowe ze słodkimi karmelizowanymi śliwkami i chrupiącą posypką z siekanych słonawych pistacji.
PLACUSZKI DYNIOWE z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI
Składniki:
200 g puree z dyni
165 g jogurtu naturalnego
150 ml mleka
1 jajko
60 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki
karmelizowane śliwki z cynamonem:
5-6 szt. śliwek węgierek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
pistacje
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, jogurt i puree z dyni. Do składników suchych dodajemy mokre, mieszamy do otrzymania gładkiego lejącego ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze trochę mleka.
Z ciasta smażymy na oliwie małe placuszki.
karmelizowane śliwki:
Śliwki podgrzewamy w rondlu podlane 2,3 łyżkami wody aby się nie przypaliły. Kiedy owoce zmiękną dodajemy cukier. Mieszamy aby skarmelizowany cukier pokrył śliwki.
Placki podajemy ze śliwkami lekko posypane posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz