środa, 23 listopada 2022

Sernik chai z miodem

Sernik to nie piernik, ale smakiem może go przypominać. Do świąt mamy jeszcze trochę czasu dlatego dzisiaj, w oczekiwaniu na smak świątecznych pierników,  może trochę zaskakująca propozycja:  połączenie tradycyjnego sernika z dalekowschodnimi aromatycznymi przyprawami korzennymi, które jak dla mnie oddają charakter jesiennej kuchni. Sernik chai.

SERNIK CHAI Z MIODEM

(forma 24cm)
Składniki:
kruche ciasto:
300 g mąki
1 jajko
100 g masła
2 łyżki miodu
szczypta soli
masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
3/4 szkl. cukru
1 opak. budyniu waniliowego
2 jajka
przyprawy: 
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 cukier waniliowy
wierzch:
125 g serka waniliowego
100 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu
1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki ciepłej wody
 
Przygotowanie:
kruche ciasto:
Mąkę zagniatamy z masłem, jajkiem, miodem i szczyptą soli. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach prze 15 minut.
masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i miksujemy 2-3 minuty do połączenia składników. Masę serową przelewamy na podpieczony wcześniej  kruchy spód.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 i pieczemy sernik jeszcze przez 50 minut.

wierzch:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy.

Serek waniliowy łączymy z płynnym miodem oraz z ubitą śmietaną. Do masy dodajemy ostudzoną żelatynę. Krem przelewamy na upieczony, ostudzony sernik. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz