sobota, 26 listopada 2022

Tarta migdałowa z gruszkami

Jeszcze trochę jesiennie...Gruszki i prażone migdały zapieczone w kremie migdałowym. Szybka tarta do niedzielnej kawki. Jeszcze zdążycie zrobić. ;)

TARTA MIGDAŁOWA Z GRUSZKAMI 


Składniki:
spód:
1 jajko
250 g mąki
150 g masła 
90 g cukru
30 g mąki migdałowej
szczypta soli
krem migdałowy:
50 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
50 g mąki migdałowej
4 g mąki kukurydzianej
1 łyżka rumu
gruszki w syropie:
2 gruszki
800 ml wody
400 g cukru
sok z 1 cytryny
2- 3 ziarna kardamonu 
szczypta cynamonu
dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania

 
Przygotowanie:  
gruszki w syropie:
Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i kardamonem. Gruszki obieramy, polewamy sokiem z cytryny i gotujemy w całości w syropie cukrowym ( do syropu można dodać resztę soku z cytryny). Gruszki gotujemy około 15 minut. Po tym czasie studzimy w syropie. Gruszki najlepiej zostawić na całą noc w syropie w lodówce, przykrywając naczynie folią spożywczą.
spód:
Z mąki, mąki migdałowej, masła, jajka, cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru o pieczenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy na tartę, dociskamy do brzegów formy i z formą wstawiamy ponownie do zamrażalnika na co najmniej godzinę. (najlepiej wstawić na całą noc i upiec spód rano)
Ciasto podpiekamy przez 20 minut w 150 stopniach. 
 
Na podpieczony spód wylewamy krem migdałowy, a potem przekrojone na połówki, wydrylowane i ponacinane na plasterki gruszki osączone z syropu. (gruszki trzeba delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku)
 
krem migdałowy:
Jajko roztrzepujemy z cukrem, mąką kukurydzianą i migdałową. Mieszankę podgrzewamy w rondlu uważając, żeby nie zagotować. Na koniec dodajemy do rondla masło, mieszamy, aby się rozpuściło.  Studzimy, przelewamy na podpieczony spód. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
 
Formę z ciastem z gruszkami wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy jeszcze przez godzinę w 160 stopniach.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz