Muffiny dyniowe są obłędnie aromatyczne, wilgotne i mięciutkie. Gwarantuje, że się w nich zakochacie. Do tego jak większość muffinek wykonacie je w kilka minut (bez czasu pieczenia). Muffiny można ozdobić kremem cynamonowym, ale bez niego też są przepyszne. Z przepisu tego wyjdą wam 24 muffinki, ale możecie też całość ciasta przelać do prostokątnej formy i upiec dyniowe ciasto, które można posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu.
MUFFINY DYNIOWE
Składniki:
(24 szt.)
200 g puree z dyni
3 jajka
2 szkl mąki
1 szkl brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta mielonego kardamonu
150 ml jogurtu naturalnego
1/3 szkl oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem:
100 ml serka mascarpone
50 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cynamon
Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon.
W oddzielnym naczyniu mieszamy puree z dyni, jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przelewamy do 3/4 wysokości papilotek na muffiny.
Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego o 180 stopni, pieczemy 30 minut.
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem i serkiem mascarpone, na końcu dodajemy cynamon.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz