niedziela, 31 lipca 2022

Sernik jagodowy na zimno

W tym roku lipiec zakończymy jagodowo. Sernik na zimno z kremową, mocno jagodową masą, żelką z jagód oraz śmietankowym wierzchem i świeżymi owocami.

SERNIK JAGODOWY

 Składniki:
spód:
herbatniki typu petit ciemne
masa jagodowa:
280 g jagód
3 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki soku z cytryny
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
żelka jagodowa:
mus jagodowy 
1 galaretka jagodowa 
1 i 1/3 szkl wody
śmietankowy wierzch:
200 ml śmietany
200 ml jogurtu naturalnego gęstego 
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
 
Przygotowanie: 
spód:
Herbatniki układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
masa jagodowa:
Jagody podgrzewamy w rondlu z 2-3 łyżkami wody , aby owoce się nie przypaliły. Kiedy jagody puszczą sok dodajemy cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito, studzimy. 
Z tak powstałego musu odlewamy ok. 150 ml (resztę później dodamy do galaretki, aby zrobić żelkę).
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone, a potem 150 ml musu jagodowego.  Masę łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie (można podgrzać przez 10 sek. w mikrofali , przed dodaniem żelatynę należy ostudzić)
Masę przekładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do stężenia.
żelka jagodowa:
Pozostałą cześć musu jagodowego łączymy z rozpuszczoną w 1 i 1/3 szkl wody galaretką jagodową. Przelewamy na warstwę jagodową i po raz kolejny odstawiamy  do lodówki.
śmietankowy wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy  delikatnie jogurt oraz rozpuszczoną w wodzie ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy na stężałą żelkę jagodową.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz