Ostatni tydzień upłynął pod znakiem afrykańskich upałów. W takim czasie nikomu w głowie jedzenie ciężkich dań czy stanie w rozgrzanej kuchni dlatego wrzucam pomysł na coś lekkiego, ale sycącego i mega orzeźwiającego, co nie wymaga wiele wysiłku w przygotowaniu. Sam pomysł podpatrzony u Martashomegarden, na którą wpadłam w związku z moją dość świeżą pasją czyli przydomową rabatką i kwiatkami (oto i przyczyna moich blogowych zaległości), a że nie przepadam za oliwkami przepis lekko zmodyfikowany. Cierpko-słodkie czarne porzeczki idealnie pasują do orzeźwiającego arbuza i trochę słonego sera.
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM
Składniki:
1/2 małego arbuza
100 g sera sałatkowego lub fety
1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny)
garść kiełków pora lub brokuła
garść czarnej porzeczki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanej świeżej melisy
sos:
3 łyżki oliwy+ sok z limonki
Przygotowanie:
Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra, skrapiamy sokiem z cytryny i ostawiamy na 15-20 minut.
Ser sałatkowy lub jeśli wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz