poniedziałek, 11 lipca 2022

Deser truskawka na ciasteczkowym piasku

Co prawda jesteśmy już na finiszu sezonu na truskawki, ale jak pisałam wcześniej mam małe zaległości blogowe, więc przepis na ten deser wrzucam niestety też z opóźnieniem. Poza sezonem na świeże truskawki można do wykonania musu truskawkowego użyć mrożonych owoców. Zamiast truskawek sprawdzą się też maliny czy brzoskwinie. Deser bardzo prosty, do wykonania w kilkanaście minut.

DESER TRUSKAWKA NA CIASTECZKOWYM PISAKU

Składniki:
(na 2 porcje po 330 ml)
mus truskawkowy:
350 g truskawek
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny 
3 łyżki wody
piasek ciasteczkowy:
100 g herbatników typu petit jasnych 
100 g herbatników typu petit ciemnych
krem budyniowy:
0,7 l mleka
1 budyń waniliowy
kilka kropli ekstraktu waniliowego 
1 łyżka masła
 
Przygotowanie: 
 mus truskawkowy:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie, podgrzewamy w mikrofali 10 sek. aby się rozpuściła. Mieszamy z truskawkami.
piasek ciasteczkowy:
Herbatniki jasne i ciemne miksujemy razem w rozdrabniaczu na piasek. 
krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy, a po zdjęciu z ognia łyżkę masła. 
Budyń studzimy. 
 
Do wysokich szklanek lub pucharków nakładamy warstwami ciasteczka, budyń i mus truskawkowy.


 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń