Co prawda jesteśmy już na finiszu sezonu na truskawki, ale jak pisałam wcześniej mam małe zaległości blogowe, więc przepis na ten deser wrzucam niestety też z opóźnieniem. Poza sezonem na świeże truskawki można do wykonania musu truskawkowego użyć mrożonych owoców. Zamiast truskawek sprawdzą się też maliny czy brzoskwinie. Deser bardzo prosty, do wykonania w kilkanaście minut.
DESER TRUSKAWKA NA CIASTECZKOWYM PISAKU
Składniki:
(na 2 porcje po 330 ml)
mus truskawkowy:
350 g truskawek
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
piasek ciasteczkowy:
100 g herbatników typu petit jasnych
100 g herbatników typu petit ciemnych
krem budyniowy:
0,7 l mleka
1 budyń waniliowy
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
Przygotowanie:
mus truskawkowy:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie, podgrzewamy w mikrofali 10 sek. aby się rozpuściła. Mieszamy z truskawkami.
piasek ciasteczkowy:
Herbatniki jasne i ciemne miksujemy razem w rozdrabniaczu na piasek.
krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy, a po zdjęciu z ognia łyżkę masła.
Budyń studzimy.
Do wysokich szklanek lub pucharków nakładamy warstwami ciasteczka, budyń i mus truskawkowy.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta