Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)
Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :)
DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI
JAGODZIANKI
Składniki:
ciasto:
700 g mąki
100 g cukru
100g mascarpone
20 g świeżych drożdży
240 ml mleka
4 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
nadzienie:
600 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
100 g mąki
70 g masła
50 g cukru
Przygotowanie:
nadzienie:
Jagody mieszamy z cukrem i mąką.
kruszonka:
Łączymy mąkę, masło i cukier rozcierając między palcami, aby powstały grube okruchy ciasta.
ciasto:
Z drożdży, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru i ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Pozostałe składnik przekładamy do miski, a kiedy zaczyn podwoi swoją objętość przelewamy go do miski ze resztą produktów.
Wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 20 części. Z każdej części ciasta formujemy kulkę , którą rozpłaszczamy a na środku układamy łyżeczką jagody wymieszane wcześniej z cukrem oraz mąką.
Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi, bułeczkę odkładamy na stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczmy 25 minut w 190 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz