niedziela, 19 listopada 2017

Piernikowy creme brulee z sosem pomarańczowym


Już niedługo nasze domy opanuje aromat pierników i pierniczków, klasycznej esencji świąt. Oprócz typowych ciasteczek proponowałam Wam już desery piernikowe np.piernikowy budyń jaglany (klik) z sosem pomarańczowo-żurawinowym, a teraz polecam pierniczki jako aksamitny creme brulee, z chrupiącą skórką z palonego cukru trzcinowego oraz świetnie pasującym do tego zestawu sosem pomarańczowym i kawałkami pomarańczy.
 Zakochacie się w tym smaku i aromacie.

PIERNIKOWY CREME BRULEE 
z SOSEM POMARAŃCZOWYM


Składniki:
(5 porcji 150 ml)
200 g kremówki
200 ml mleka
50 g cukru kryształu Diamant
5 łyżek cukru trzcinowego Diamant
1 cukier waniliowy
2 jajka+ 1 żółtko
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sos:
1/3 szkl soku z pomarańczy
1 łyżeczka masła
do podania :
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Śmietanę, mleko oraz cukier kryształ i cukier waniliowy musimy zagotować, a następnie lekko przestudzić.
Jajka oraz żółtko roztrzepujemy dodając przyprawę do piernika. Do masy jajecznej dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę śmietankową. 
Tak przygotowany krem przelewamy do kokilek ( ja użyłam 150 ml) i wstawiamy do formy lub naczynia żaroodpornego,które wypełniamy wodą do 2/3 wysokości kokilek. Formę z kokilkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, a następnie wstawiamy kokilki z kremem do lodówki na 3 godziny.

Krem przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym Diamant, który za pomocą palnika cukierniczego karmelizujemy. 
Wierz każdego deseru ozdabiamy cząstką wyfiletowanej pomarańczy (bez skórki) oraz polewamy odrobiną sosu pomarańczowego.

sos pomarańczowy:
Sok z pomarańczy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim masło. Mieszamy i studzimy.

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant




Złocista Kuchnia Diamant

2 komentarze: