Dzisiejszy deser to prawdziwa bomba kaloryczna,ale doskonała na takie ponure dni jak dzisiejszy, jesienne smutki i depresje. Już kawałeczek tego ciasta dostarcza dawkę energii i podwyższa poziom endorfin. Dobry nastrój powraca od razu.
Składniki:
ciasto :
120 g schłodzonego masła
200 g mąki
50
g cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
masa czekoladowa:
500 ml śmietany 30%
400 g czekolady gorzkiej
50 g syropu glukozowego (glukoza w płynie lub np.syrop kukurydziany)
100 masła
dodatkowo:
popcorn
złoty syrop lub karmel
Przygotowanie:
ciasto:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy
folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do
formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do
formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a
potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
masa czekoladowa:
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia,
dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop
glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz