środa, 1 listopada 2017

Tarta czekoladowa z popcornem


Dzisiejszy deser to prawdziwa bomba kaloryczna,ale doskonała na takie ponure dni jak dzisiejszy, jesienne smutki i depresje. Już kawałeczek tego ciasta dostarcza  dawkę energii i podwyższa poziom endorfin. Dobry nastrój powraca od razu.


TARTA CZEKOLADOWA z SOLONYM POPCORNEM


Składniki:
ciasto :

120 g schłodzonego masła
200 g mąki 
50 g cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
masa czekoladowa:
500 ml śmietany 30%
400 g czekolady gorzkiej
50 g syropu glukozowego (glukoza w płynie lub np.syrop kukurydziany) 
100  masła
dodatkowo:
popcorn 
złoty syrop lub karmel

Przygotowanie:
ciasto:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z  mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

masa czekoladowa:

Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę  i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. 
Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Przed podaniem dekorujemy solonym popcornem polanym złotym syropem lub karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz