Podjęłam kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego i na obiad podałam, wydawać by się mogło zwykłego kotleta, ale w nowej odsłonie. Tak, aby urozmaicić prostego kotleta, czy to z filetu z kurczaka czy ze schabu, wystarczy dodać do niego trochę warzyw i zwykły, trochę nudny kotlet zmienia swoje oblicze.
ROLADKI DROBIOWE NADZIEWANE CUKINIĄ,POREM I PAPRYKĄ
Składniki:
1 filet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
farsz:
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 pora
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet kurczaka porcjujemy tak, aby otrzymać 4 kawałki, a następnie lekko rozbijamy je pięścią na kotlety (jeśli użyjemy tłuczka mięso się poszarpie i mogą powstać dziury). Kotlety posypujemy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odkładamy na bok.
Przygotowujemy farsz.
farsz:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pióra, a paprykę w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie zaczynając od papryki,a kiedy ta zmięknie dodajemy cukinię i pora. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na kotlety, które zawijamy w roladkę, spinamy ją wykałaczką aby się nie rozpadła, a następnie moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń