Kuchnia w kolorach jesieni to dania w rozgrzewających pomarańczowych, czerwonych, bordowych barwach. Kuchnię jesienną, żeby była zdrowa urozmaicam jak największą ilością warzyw, dlatego dzisiaj witaminki wskakują do smacznej zupy. Zupa bardzo szybka (do zrobienia w 25 minut) i do tego smaczna.
Dla Wszystkich moich czytelników mam dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ)
ZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ
ZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g zielonej fasolki
0,75 l bulionu
150 ml śmietany kremówki
szczypta kurkumy
sól , pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Marchew obieramy i kroimy w słupki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła podsmażamy cebulę z czosnkiem , a następnie dodajemy marchewkę. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy przepłukana soczewicę i pokrojoną fasolkę. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę oraz przyprawy.
(uwaga: do zupy dodajemy słodką śmietankę, a nie 18%)
#myAmbition
w sam raz na chłodny dzień:)
OdpowiedzUsuń