niedziela, 12 listopada 2017

Roladki z kurczaka w boczku


Pomysł na niedzielny obiad. Drobiowe roladki z farszem z kapusty owinięte w boczek i tak zapieczone. Sporo pracy, ale warto spróbować filetów w takiej wersji.

ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU


Składniki:
1 duży filet z kurczaka
300 g kapusty kiszonej
1 garść grzybów suszonych
1 cebula
liść laurowy
3 łyżki masła
pieprz i sól do smaku
12 plastrów boczku
kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem. Po ugotowaniu całość odcedzamy z wody i studzimy. Wystudzoną kapustę z grzybami dodatkowo odciskamy z wody. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Filet kroimy na 4 plastry, które lekko rozbijamy.
Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby roladki się przyrumieniły




1 komentarz: