poniedziałek, 20 listopada 2017

Jesienne suropieki


Kuchnia w kolorach jesieni to dania w rozgrzewających pomarańczowych, czerwonych, bordowych barwach. Kuchnię jesienną, żeby była zdrowa urozmaicam jak największą ilością warzyw, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam suropieki. Co to takiego? To danie kuchni podhalańskiej, z mięsa i dużej ilości warzyw. Można je jeść zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację, czy po powrocie z pracy. 

SUROPIEKI


Składniki:
600 g łopatki lub szynki wieprzowej
3 łyżki mąki
sól i tłuszcz do smażenia
sos:
1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak
100 g pieczarek
1 cebula
5-6 śliwek suszonych
1 łyżeczka rodzynek
1/4 szkl jasnego piwa
1/2 szkl śmietany
1 łyżeczka koncentratu
4 ziela angielskie
odrobina tymianku 
do podania: 
bułka+masło

Przygotowanie:
Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu.
sos:
Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. 
Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła. 

Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają). 

Mięso wyjmujemy z garnka,a sos przecieramy przez sito. 
Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej patelni.
 

inspiracja przepisu Kuchnia 11/17 

1 komentarz: