piątek, 3 listopada 2017

Królewiec



Królewiec to ciasto, które większość z nas zna, chociażby z czasów dzieciństwa. Chyba każda mama takie ciasto robiła (zwykle w polewie z ciemnej czekolady). Ja przepadam za tym miodowo biszkoptowym ciastem. To moja propozycja na zbliżający się weekend.


 
KRÓLEWIEC


Składniki:
(forma 25x31cm)

ciasto miodowe:
3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 jajko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
150 g margaryny
biszkopt:
4 jajka
3/4 szk cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:

3/4 l mleka
1/2 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
polewa czekoladowa:
150 g czekolady białej
150 g śmietany 30%
5 kostek czekolady gorzkiej+5 łyżek śmietany 30%

Przygotowanie:
ciasto miodowe:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tej samej formy w której, piekliśmy ciasto miodowej lub drugiej o takich samych wymiarach, posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
masa budyniowa:

Obydwie mąki rozrabiamy w 3/4 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Gorącym budyniem przekładamy ciasto.
polewa czekoladowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta.
Gorzką czekoladę także rozpuszczamy ze śmietaną i robimy nią kleksy na białej polewie.
Wierzch można polać polewą tylko  z białej albo tylko z gorzkiej czekolady

Złożenie:
Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

uwaga:
Budyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu ciasto miodowe zmięknie i całość będzie można łatwo kroić. Ciasto po złożeniu musi spędzić noc w lodówce.



6 komentarzy: