niedziela, 26 listopada 2017

Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką


 Wszystko co dobre łączy się z truskawkami, dlatego nawet poza sezonem chociażby w postaci konfitur wracam tych owoców. Dzisiaj pomysł na roladę.  Bardzo delikatną, kremową i puszystą, o aromacie pomarańczy ze słodką nutą truskawkową od Łowicza. Rolada jest tak pyszna, że goście z zachwytem powiedzą łooo....;)

KREMOWA ROLADA POMARAŃCZOWO-MAKOWA 
z KONFITURĄ

Składniki:
rolada:
3/4 szk mąki
3/4 szk cukru
2 łyżeczki maku
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3 krople aromatu pomarańczowego 
1 galaretka truskawkowa
2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz

krem:
330 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200 g serka mascarpone
1 czubata łyżeczka żelatyny
3 łyżeczki skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
rolada:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną. 
Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem)
Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia. 

Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie.

krem:
Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną. 
Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy

Wykonanie:
Roladę kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i układamy w  półokrągłej formie (najpierw po środku, potem boki) wyłożonej folią spożywczą. Środek wypełniamy kremem śmietankowym, wyrównujemy. Formę odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę przekładamy na tacę, odwracając formę do góry i zdejmujemy folię.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki



Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

1 komentarz: