Dzisiaj polecam danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Papet vaudios to bardzo proste, ale sycące danie z ziemniaków, pora i kiełbasy. Do jego wykonania przyda się ostry nóż np.Victorinox, którym pokroimy ziemniaki i pora w cienkie plastry.
Papet vaudois
Składniki:
(na 2 porcje)
4 ziemniaki
4 ziemniaki
3/4 pora
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany
1 łyżka octu
3-4 cienkie kiełbaski np.śląskie
3-4 cienkie kiełbaski np.śląskie
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Układamy na dnie garnka zalewamy wodą,ale tylko taką ilością aby przykryła ziemniaki. Gotujemy, a kiedy ziemniaki wchłonął część wody i zaczną robić się miękkie dodajemy pora. Nie mieszamy, dusimy chwilę pod przykryciem. Kiełbaski podsmażamy lub podpiekamy na grillu.
#MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz