Pora robienia przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek.
#MyVictorinox
SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI i CUKINII
Składniki:
3 cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
4 pomidory malinowe
1/4 szklanki oleju
2-3 liście laurowe
oregano do smaku (najlepiej świeże)
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i zdejmujemy skórę, potem kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy i także kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy papryki, dodajemy liście laurowe. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.
Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz