sobota, 2 września 2017

Szarlotka sypana


Wakacje się kończą, nadchodzi późne lato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. 
Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków.

SZARLOTKA SYPANA



Składniki:
(forma 24 cm)

1szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150 g masła
1 cukier waniliowy
cynamon
5-6 dużych jabłek

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie zasypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Mieszamy, aby wszystkie plasterki pokryły się cynamonem.
Mąkę,cukier i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć całość i podzielić równo).
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy pierwszą część mieszanki, wyrównujemy i przykrywamy połową jabłek. Jabłka posypujemy drugą częścią mieszanki mącznej, a potem ponownie układamy warstwę jabłek. 
Wierzch posypujemy pozostała trzecią częścią mieszanki mącznej. 
Na wierzchu układamy równo plasterki zimnego masła.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55-60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz