Jak zatrzymać odrobinę lata na jesień i zimę? Na przykład zamykając jego najlepsze smaki w słoiczku. Dzisiaj polecam sałatkę z młodej kapusty i marchwi. Niestety, żeby ją wykonać trzeba włożyć trochę trudu, aby poszatkować cienko kapustę, a to jeśli się nie ma specjalnej szatkownicy albo odpowiedniego noża zadanie nie łatwe. Dla mnie siekanie, krojenie czy porcjowanie nie jest już problemem od kiedy dostałam nóż Victorinox (#MyVictorinox). Noże tej Szwajcarskiej firmy są bardzo ostre, niezwykle wytrzymałe i doskonale wyważone, co
przekłada się na wyjątkowo wygodne i niewymagające wysiłku siekanie.
SAŁATKA z KAPUSTY
Składniki:
1 główka białej kapusty
3 marchewki
około pół łyżki soli i odrobina pieprzu
1,5 szkl oliwy
1,5 szkl octu
1 szkl cukru
łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem.
Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.
Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików.
Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody.
#MyVictorinox
Fajny tytuł posta :D Uwielbiam surówki na bazie białej kapusty.
OdpowiedzUsuńSuper, jeszcze tylko przepis na pyszna zupę od Chińczyka i gotowe.
OdpowiedzUsuńIle czasu moze stac ta surowka?. czy moze byc na zime
OdpowiedzUsuńjest pasteryzowana to do zimy wytrzyma, ale jest tak smaczna,że trzeba zrobić większą ilość żeby do zimy wystarczyło ;)
UsuńIle srednio z przepisu wychodzi sloikow??
OdpowiedzUsuńw zależności od poszatkowania kapusty 3-4 słoiki litrowe
UsuńWlasnie zrobilam kapuste wg. tego przepisu, nalozylam kapustke do sloikow i zalewy jest na tyle malo ze w kazdym sloiku mam do polowy albo 3/4 zalewy. Dorobic zalewy czy wystarczy tyle ile jest?
OdpowiedzUsuńnajlepiej dorobić
UsuńFantastyczny przepis, w tym roku robimy 2 raz. Cała rodzina i znajomi byli zachwyceni smakiem tak przygotowanej kapusty.
OdpowiedzUsuń