niedziela, 20 sierpnia 2017

Jadalne kryształy

Czy kryształ można zjeść i nie będzie tak twardy, że połamiemy na nim zęby? Odkąd odkryłam przezroczyste galaretki Winiary wiem, że to możliwe. Poznajcie deser bardzo prosty, ale zaskakujący i zachwycający wyglądem.Wystarczą tylko dwie galaretki, niebieska i przezroczysta, trochę czasu i jadalne kryształy gotowe.


JADALNE KRYSZTAŁY


Składniki:
0,75 l gorącej wody
galaretka niebieska
galaretka przezroczysta Winiary

Przygotowanie:
Galaretkę niebieską rozpuszczamy z 1 szklance wody, studzimy i wylewamy na głęboki talerz. Odstawiamy do stężenia. Niebieską galaretkę kroimy w niewielka kostkę.
Galaretkę przezroczystą Winiary rozrabiamy w pozostałej wodzie i studzimy. 
Formę do muffinów wykładamy woreczkami spożywczymi (najlepiej użyć takich do pieczenia ponieważ są sztywniejsze i mają opaski zaciskowe) Do woreczków nakładamy po kilka kostek galaretki niebieskiej i zalewamy ją tężejącą galaretkę przezroczystą. Woreczek zaciskamy i zawijamy nitką lub opaską zaciskową. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Przed podaniem galaretki wyjmujemy z woreczków.


'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

4 komentarze:

  1. Coś cudownego! Idealne do strojenia tortów. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny patent, można się pokusić o przygotowanie w ten sposób tortu w wodnej scenerii.

    A już myślałam, że będą z cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale czad! Dokładnie, świetnie komponowałyby się na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale smakowite kryształy :D Nie wiedziałam, że istnieją jadalne kryształy :) Koniecznie muszę takie kupić ;)

    OdpowiedzUsuń