Czy kryształ można zjeść i nie będzie tak twardy, że połamiemy na nim zęby? Odkąd odkryłam przezroczyste galaretki Winiary wiem, że to możliwe. Poznajcie deser bardzo prosty, ale zaskakujący i zachwycający wyglądem.Wystarczą tylko dwie galaretki, niebieska i przezroczysta, trochę czasu i jadalne kryształy gotowe.
JADALNE KRYSZTAŁY
Składniki:
0,75 l gorącej wody
galaretka niebieska
galaretka przezroczysta Winiary
Przygotowanie:
Galaretkę niebieską rozpuszczamy z 1 szklance wody, studzimy i wylewamy na głęboki talerz. Odstawiamy do stężenia. Niebieską galaretkę kroimy w niewielka kostkę.
Galaretkę przezroczystą Winiary rozrabiamy w pozostałej wodzie i studzimy.
Formę do muffinów wykładamy woreczkami spożywczymi (najlepiej użyć takich do pieczenia ponieważ są sztywniejsze i mają opaski zaciskowe) Do woreczków nakładamy po kilka kostek galaretki niebieskiej i zalewamy ją tężejącą galaretkę przezroczystą. Woreczek zaciskamy i zawijamy nitką lub opaską zaciskową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem galaretki wyjmujemy z woreczków.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Coś cudownego! Idealne do strojenia tortów. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Świetny patent, można się pokusić o przygotowanie w ten sposób tortu w wodnej scenerii.
OdpowiedzUsuńA już myślałam, że będą z cukru :)
Wow, ale czad! Dokładnie, świetnie komponowałyby się na torcie :)
OdpowiedzUsuńWow, ale smakowite kryształy :D Nie wiedziałam, że istnieją jadalne kryształy :) Koniecznie muszę takie kupić ;)
OdpowiedzUsuń