Magazyn "Kuchnia" podsunął mi kilka kulinarnych inspiracji. Galaretką z zielonego groszku i mięty zainteresowałam się od razu. Połączenie bardzo smaczne i orzeźwiające. Polecam szczególnie na letnie upały.
GALARETKA z ZIELONEGO GROSZKU z MIĘTĄ
Składniki:
(na 6 porcji)
4 listki żelatyny
400 g zielonego groszku
250 ml bulionu warzywnego
mały pęczek mięty
250 ml śmietany 18%
sól i pieprz
Przygotowanie:
2 listki żelatyny moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion
gotujemy a następnie dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy do
rozpuszczenia żelatyny. Groszek wsypujemy do gotującej się osolonej wody
i gotujemy około 10 minut. Odsączamy. Po 2 łyżki groszku przekładamy do
miseczek. Zalewamy go kilkoma łyżkami bulionu z rozpuszczoną żelatyną.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę przecieramy
przez sitko o gęstych oczkach. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na
małym ogniu. Do gorącej masy dodajemy pozostałe 2 listki namoczonej
żelatyny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.Przestudzoną
masę przelewamy do salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do
lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody
aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami
z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka.
Wygląda pięknie i świeżo... super pomysł
OdpowiedzUsuń