środa, 9 sierpnia 2017

Koperkowe roladki


To już kolejna wersja roladek z drobiu na blogu, ale jak zajrzycie do menu każda z nich jest inna. Tym razem postawiłam na aromatyczny koperek. Obiad o smaku jak za dawnych lat u mamy. 

ROLADKI KOPERKOWE


Składniki:
4 udka z kurczaka (bez kości)
farsz:
150 g mięsa drobiowego
100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
papryka słodka mielona
sos koperkowy:
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18%
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki posiekanego koperku
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem i cebulą. Zmielone mięso mieszamy z koperkiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy jak na kotlety mielone.
Udka posypujemy słodką papryką. Na każdym układamy cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą i tak przygotowane gotujemy w wodzie okolo 30 minut.
Przed podaniem wyjmujemy z folii.
sos:
3/4 szklanki bulionu podgrzewamy, resztę mieszamy ze śmietaną oraz mąką. Do gotującego się bulionu wlewamy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sosem polewamy ugotowane roladki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz