niedziela, 6 sierpnia 2017

Kotlety mielone z cukinią


Szukacie pomysłu na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych? Polecam jeden drobny dodatek, a zobaczycie jak się zmienią. Z cukinią będą nie tak zwarte (nie, nie rozpadają się), lżejsze i bardziej soczyste. Spróbujcie koniecznie.

KOTLETY MIELONE z CUKINIĄ


Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 nie za duża cukinia 
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania)
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 szczypta pieprzu do smaku
1 szczypta soli do smaku

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy aby puściła soki, a następnie lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu 





2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuja, z tymi zielonymi kropeczkami w środku.
    W sam raz na letni obiad...
    :)

    OdpowiedzUsuń