poniedziałek, 6 marca 2017

Biszkoptowe mini roladki z jeżynami


Biszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze.
 
BISZKOPTOWE MINI ROLADKI 
Z JEŻYNAMI



Składniki:
(na 4 porcje)
biszkopt:
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
2 jajka
1/4 szkl wody
masa:
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/4 szkl śmietany 30%
wypełnienie:
galaretka rubinowa wieloowocowa
jeżyny mrożone Hortex
1/4 szkl gorącej wody
2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
płatki migdałowe
biała czekolada

Przygotowanie:
biszkopt: 
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. 
Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo nie przyrumienił i nie wysuszył, dlatego można skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika. 

Upieczony biszkopt kładziemy na wilgotnej ściereczce,zdejmujemy papier, dzielmy na 4 równe pasy. Każdy z pasów przykrywamy tej samej wielkości kawałkiem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon (ciasto musi być jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia ( ja włożyłam do obręczy cukierniczych aby się nie rozwijały,ale można użyć np. formy do muffinów lub filiżanek). 

wypełnienie:
Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok.20x30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kila minut do lodówki.

Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy,a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia. 

Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) .

masa:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.
 
Wykonanie:

Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie. 
Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było "zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu).
Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny . 

Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy. 

Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn.


Mój dzień z Hortex

2 komentarze: