Pomidorarra to cienki makaron typu spaghetti lub cienkie wstążki w kremowym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią i tymiankiem. Przepis powstał w związku z konkursem, w którym trzeba było stworzyć danie na ciepło z jednym z serków. Jest po propozycja na super szybki, ale bardzo smaczny obiad dla zapracowanych.
POMIDORARRA - MAKARON W KREMOWYM SOSIE z ZIOŁAMI
Składniki:
serek o smaku pomidorowym
1/2 szkl śmietany
1/2 szkl wody
4 pomidory suszone
1/2 czerwonej cebuli
kilka listków świeżej bazylii
garść świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Serek pomidorowy łączymy ze śmietaną.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, a po chwili mieszankę z serka i śmietany (jeśli sos wydaje się za gęsty podlewamy go wodą).
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy aby makaron pokrył sie dobrze sosem. Na koniec dodajemy posiekane zioła - świeżą bazylię i tymianek, mieszamy.
Przed podaniem danie posypujemy grubo tartym parmezanem .
mniam narobiłas mi ochoty
OdpowiedzUsuńmakaron robi się naprawdę ekspresowo,wystarczy kilka składników, więc spróbuj ;)
Usuń