Dzisiaj kolejna zielona propozycja przybliżająca upragnioną wiosnę. Sałatka z zielonym groszkiem, brokułem i serem pleśniowym, przełamana odrobiną słodkiej żurawiny i chrupiącymi chipsami z boczku.
SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I BROKUŁEM
Składniki:
garść zielonego groszku (może być mrożony)
2 różyczki brokuła
2,3 cienkie plastry boczku
1/2 czerwonej cebuli
50 g sera pleśniowego typu lazur
1 łyżka suszonej żurawiny
sól, pieprz do smaku
gęsty jogurt naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Groszek i brokuła podzielonego na mniejsze różyczki gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie hartujemy w zimnej wodzie aby nie utraciły ładnego, zielonego koloru.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w pióra.
Ser pleśniowy w kostkę.
Boczek smażymy na suchej patelni tak, aby wytopił się tłuszcz.
W misce łączymy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Do całości możemy opcjonalnie dodać jogurt naturalny lub łyżkę majonezu (według uznania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz