Zielona pasta i zimie mówię basta. Już nie mogę się doczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku.
ZIELONA PASTA
z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ
Składniki:
(na 2 porcje)
makaron typu wstążki
1/2 małej cukinii
1/2 brokuła
garść mrożonego groszku Hortex
1 łyżka oliwy
zielone pesto:
garść zielonej sałaty np. roszponki lub 2 liście lodowej
garść szpinaku typu baby
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie z mrożonym groszkiem Hortex przez 4-5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzamy (zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą.
Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
zielone pesto:
Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz oliwę,szczyptę soli i pieprzu oraz połowę wody pozostawionej po gotowaniu brokuła i groszku. Całość miksujemy blenderem. (jeśli pesto jest za gęste dodajemy resztę wody)
Wykonanie:
Ugotowany makaron polewamy zielonym pesto, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy warzywa: groszek, brokuła oraz cukinię.
Całość przed podaniem można posypać odrobiną startego parmezanu.
Poznaj pełną ofertę mrożonych owoców i warzyw oraz soków, nektarów i napojów
na stronach Hortex
na stronach Hortex
To musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/