Apetyczne zapiekanki chłopskie o smaku pesto i rukoli to pomysł na obiad lub kolację z kilku składników, które w każdym domu można znaleźć zawsze pod ręką. W daniu tym znajdziecie połączenie prostych składników ze smakiem nowoczesnego, kremowego serka o smaku ziołowym i aromatycznych ziół.
ZAPIEKANKI CHŁOPSKIE
PESTO z RUKOLĄ
Składniki:
(3 porcje)
4 średniej wielkości ziemniaki
1/2 cebuli
6 plastrów boczku
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mleka
opakowanie serka o smaku pesto i rukoli lub ziołowym
opcjonalnie świeży rozmaryn i tymianek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienki plastry (jeśli będą za grube mogą być twarde, nie dopieczone). Cebulę kroimy w pióra.
Serek mieszamy ze śmietaną i mlekiem, opcjonalnie dodajemy posiekane zioła.
Ramekiny (kokilki) smarujemy dokładnie masłem. Na dnie każdej układamy po 1 plastrze boczku. Na boczku układamy warstwę z plasterków ziemniaków obtoczonych w sosie z serka i śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu.
Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz