wtorek, 21 marca 2017

Sernik After Eight



Sernik o smaku słynnych czekoladek z miętowym nadzieniem. Ja bardzo lubię to połączenie głębokiego smaku czekolady i mięty, dlatego w ostatni weekend postawiłam na deser w klimacie After Eight.

SERNIK AFTER EIGHT

Składniki:
spód: 
150 g ciastek czekoladowych
100 g masła
masa serowa:
500 g sera
3 jajka
1 budyń czekoladowy 
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
wierzch: 
200 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki syropu mietowego

Przygotowanie: 
spód: 
Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. 
masa serowa: 
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie) 
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach. 
wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a na koniec mieszamy delikatnie z syropem o smaku mietowym. Miętową śmietaną dekorujemy wierzch ostudzonego sernika.



4 komentarze: