Sernik o smaku słynnych czekoladek z miętowym nadzieniem. Ja bardzo lubię to połączenie głębokiego smaku czekolady i mięty, dlatego w ostatni weekend postawiłam na deser w klimacie After Eight.
SERNIK AFTER EIGHT
Składniki:
spód:
150 g ciastek czekoladowych
100 g masła
masa serowa:
500 g sera
3 jajka
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
wierzch:
200 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki syropu mietowego
3 jajka
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
wierzch:
200 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki syropu mietowego
Przygotowanie:
spód:
Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.
masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie)
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach.
wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a na koniec mieszamy delikatnie z syropem o smaku mietowym. Miętową śmietaną dekorujemy wierzch ostudzonego sernika.
Ale to wygląda obłędnie! Coś pięknego! Mniam:) Uwielbiam tego typu ciasta:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, miło mi
UsuńZakochalam sie w tym serniku od pierwszego spojrzenia!
OdpowiedzUsuńdzięki :) polecam
Usuń