Co zrobić ze zwykłymi naleśnikami, aby je odmienić, kiedy już przejedzą się w codziennej formie? Można na przykład dodać do nich skórkę z cytryny i odrobinę świeżego tymianku i zapiec w kremowej masie sufletowej. Pycha :) Koniecznie spróbujcie.
NALEŚNIKI ZAPIEKANE
(cytrynowo-tymiankowe)
Składniki:
naleśniki:
3 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
3 łyżki oleju
masa serowa:
500 g sera białego
1 jajko
skórka z 1 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
masa do zapiekania:
2 jajka
100 g serka naturalnego
3 łyżki śmietany 18%
1 szczypta soli
Przygotowanie:
naleśniki:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki.
masa serowa:
Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem.
masa do zapiekania:
Żółtka mieszamy z kremowym serkiem i śmietaną. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą z żółtek.
Wykonanie:
Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulony, a każdy z nich kroimy na 3,4 równe części (w zależności od wysokości naczynia do zapiekania). Ruloniki stawiamy pionowo w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, a następnie zalewamy całość masą do zapiekania. (Opcjonalnie posypujemy startą gałką muszkatołową)
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz