wtorek, 21 czerwca 2016

Śniadaniowa chia z jogurtemi i truskawkami



Puddingi z chia są nie tylko zdrowe, ale też bardzo dobre i uniwersalne. Można je łączyć z mlekiem, jogurtem, sokami oraz owocami. Można podawać je na śniadanie, albo na deser. Ja dzisiaj proponuje wersję na śniadanie. Będzie to zdrowa wersja sezonowa:  z truskawkami, jogurtem oraz prażonymi płatkami orkiszowymi i migdałowymi.

ŚNIADANIOWA CHIA z  JOGURTEM 
i TRUSKAWKAMI


Składniki:
2 duże łyżki chia (szałwia hiszpańska)
300 ml mleka
1 jogurt truskawkowy 
kilka truskawek
2 łyżki płatków orkiszowych (ew. owsianych)
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Chia mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej nastawić na noc) aby napęczniały.
Zżelowane nasionka przekładamy do miseczki lub szklanki. 
Dodajemy pokrojone truskawki, a na wierzch jogurt truskawkowy. 
Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi) oraz płatkami migdałowymi (także prażonymi)  
Smacznego.







3 komentarze: